Ranní restart: Trh vystřízlivěl a Fed je opět ve hře

31. 08. 2015 9:46:59
Po masakru přišlo vystřízlivění a trh si uvědomil, že svět se neřítí do záhuby. Když komentátoři a analytici hledali viníka onoho masakru, tak na prvním místě byla Čína. Já bych na první místo dal USA.

Vystřízlivění trhu
Po masakru přišlo vystřízlivění a trh si uvědomil, že svět se neřítí do záhuby. Hlavní akciové indexy začaly od poloviny týdne snižovat ztráty (SPX = S&P500 a SXXP = Stoxx Euro 600).

Také posílení eura rychle vzalo za své, když si trh uvědomil, že zvyšování sazeb Fedu ještě není odpískané a zároveň, že případné efekty Číny a nízkých cen komodit, by se (surprise, surprise) projevily i za Atlantikem v eurozóně. Takže výlet k 1,17 byl jen krátkodobý a EUR se nyní obchoduje poblíž 1,125.


Fed ve hře
Když komentátoři a analytici hledali viníka onoho masakru, tak na prvním místě byla Čína. Já volil USA, respektive Fed. Trh totiž na základě několika špatných čísel přehodnotil pohled na americkou ekonomiku, pokles cen komodit chápe jako důkaz, že žádná inflace není v dohledu a riziko ohledně Číny přece zmiňoval i Fed. Trh je tak neustále maten o tom, kdy a jak Fed začne zvyšovat sazby.

Nicméně revize HDP za druhý kvartál jasně ukázal, že ekonomika USA je slušně rozjetá, a to nejen reálně, ale i nominálně. Staťák revidoval růst z 2,3% na 3,7%. Ano, ekonomika USA rostla reálně o 3,7%, a to i přesto, že v ropném průmyslu padají investice do alternativní těžby díky nízkým cenám ropy (rig = vrtná souprava).

Nominálně ekonomika USA rostla o téměř procent šest. K tomu přidejte nezaměstnanost u pěti procent. A sazby Fedu jsou pořád na nule? Pokud nezačneme měnit předpoklady. Například, že o reálné rovnovážné sazbě. Guvernérka Yellen tvrdí, že aktuálně je tato sazba na nule. A nikoliv na dvou procentech, jak odhadoval Taylor ve svém pravidle.

Právě nejistota ohledně rovnovážných veličin vede k nejistotě trhu kdy a především jak rychle a kam sazby porostou. Minulý týden poklesla pravděpodobnost zvýšení sazeb na 0,25-0,5% v září na 25%, nicméně právě lepší čísla a uklidnění trhů opět vedlo ke zvýšení této pravděpodobnosti.

Tento týden bude trh sledovat údaje z trhu práce zveřejněné v pátek (míra nezaměstnanosti, míru participace a nově vytvořené pracovní místa), ale už ve čtvrtek budeme znát tvorbu nových pracovních míst v soukromém sektoru. Bez překvapení by mohlo dojít k dalšímu zvýšení pravděpodobnosti.

O víkendu proběhl slet centrálních bankéřů a ekonomů v Jackson Hole. Hlavní téma byla inflace a dopad na měnovou politiku. Téma nabíledni, protože roste počet zemí se zápornou čí nízkou inflací: inflaci pod jedním procentem má cca 40% zemí.

Viceguvernér Fedu Stanley Fischer ukazoval odhad, že posílení dolaru o deset procent sníží postupně inflaci o půl procentního bodu v následujícím roku. A také sníží růst ekonomiky o cca 0,7 procentního bodu se zpožděním dvou let. Protože efektivní kurz dolaru posílil za poslední 2 roky o více než 20%, tak lze očekávat negativní dopady na inflaci a ekonomiku i v příštím roce.

Takto zní přece holubice. Ale trh si jeho projev vyložil přesně opačně. Proč? Protože dále ukazoval, že inflační očekávání jsou stabilní (ty, které jsou měřeny průzkumem). A především, že Fed nemusí čekat se zpřísňováním sazeb, až inflace bude na dvou procentech. A že věří, že inflace a mzdy začnou růstu, protože vývoj ekonomiky a trh práce to jasně ukazují. A taky řekl, že ačkoliv měnová politika Fedu bude mít dopad i na ostatní země, tak cíle Fedu jsou jasně nastaveny v termínech ekonomiky USA. Ale že věří, že jejich plnění bude prospěšné nejen pro ekonomiku USA, ale i pro globální ekonomiku. Jinými slovy: nečekejte, že se necháme rozházet nějakou volatilitou slabších států, na které dopadne zvyšování sazeb negativně díky odlivu kapitálu.

Ještě jedna poznámka k USA: revize HDP přinesla i čísla ohledně ziskovosti firem. Po dvou čtvrtletích poklesu vzrostly o 2,4% (mezičtvrtletně anaulizovaně). Firmy by tak mohly začít více investovat.

Ropa
Na vývoji ceny ropy je také vidět uklidnění ohledně výhledu na vývoj ekonomik: Cena Brent vzrostla k 42 na aktuálních téměř 50 dolarů za barel. Minulý týden Luboš Mokráš v ropném reportu doporučoval zajištění proti růstu.


ECB vs. dluhopisový trh
Tento týden zasedá i ECB (viz dále), což mi připomnělo jednu statistiku z minulého týdne. Když ECB nakupuje státní dluhopisy, tak jejím cílem bylo nakupovat průměrnou splatnost v jednotlivých zemích, tak aby nevytvářela distorze na trhu. Ve skutečnosti se ji to na úrovně celé EMU daří, ale ne pro všechny země. Například na periférii (Španělsko a Portugalsko) nakupují v průměru delší než průměrnou splatnost. A naopak v jádru (Německo, Lucembursko a Nizozemí) nakupují kratší než průměrnou splatnost. Důvodem je nižší likvidita v menších zemích.

Pokud ECB vyhodnotí, že bude muset prodloužit nebo zvýšit kvantitativní uvolňování, tak pokud nenajde jiný kanál (= jiné aktiva), tak distorzím se nevyhne.

Bonus: Trampoty v MHD :-)
Nakreslil jsem křídou pentagram a podřízl kozu. Pravda, řidič zastavil okamžitě, ale jinak jsou tyhle zastávky na znamení hrozně nepraktické.

Autor: David Navrátil | pondělí 31.8.2015 9:46 | karma článku: 9.86 | přečteno: 396x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1572 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 914

Hlavní ekonom České spořitelny. Ostravak (když s ním mluvíte, máte jasno), v České spořitelně od roku 2004, o čtyři roky později se stal jejím hlavním ekonomem a šéfem nejlepšího českého analytického týmu. Zájmy: vzhledem k tomu, že většina lidí považuje analytiky za autisty, tak prý prozradí jen 68:6f:72:79.

Twitter, Facebook, LinkedIn

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...