Nevěřte pohádce ČNB o zajištění zadarmo

12. 10. 2016 10:08:11
Česká národní banka vysílá zmatené signály podnikům. Říká jim, že kurzové zajištění zdarma skončí exitem. A zároveň, že ani před exitem jim není schopná garantovat cenu zajištění. Tento zmatek zaplatí podniky ze svého.

Vzkazy centrální banky pro vývozce

V pondělí měl prezentaci hlavní ekonom ČNB Tomáš Holub s názvem „Měnová politika ČNB a budoucí exit z kurzového závazku“, kterou měl na semináři s příznačným názvem „Eliminace měnových rizik v mezinárodních kontraktech“. Takže jaké poselství dala ČNB pro eliminaci kurzového rizika?

Potvrdil, že exit nemůže nastat před druhým čtvrtletím 2017, aktuálně, že bankovní rada vidí exit v polovině roku 2017. A že exit může být odložen.

Centrální banka chce mít vše stopro

V tomto směru byla důležitá poznámka, že prognóza ČNB počítá s tím, že ze strany ECB dojde v březnu k jednorázovému ukončení kvantitativního uvolnění (QE). Jejich prognóza nepředpokládá, tak jako my, že dojde k prodloužení stávajících nákupů o 6-9 měsíců a následně k pozvolnému ukončování. My čekáme ukončení QE až v polovině roku 2018, nikoliv už v březnu 2017. Nejde o to, že by si tým Tomáše Holuba myslel, že nedojde k prodloužení kvantitativního uvolnění. Ale má „politiku“, že tento předpoklad nezmění, dokud jej ECB neoznámí. Dokud to není stopro.

No jo, ale pokud by ČNB předpokládala, že dojde k prodloužení QE ECB, potom by jejich prognóza ukazovala, že by zde byl větší tlak na posílení koruny. V tomto případě by viděli riziko posílení koruny po exitu a tudíž, že by inflace byla stlačována opět dolů. Proto očekávejte, že tým hlavního ekonoma ČNB postupně změní prognózu tak, že bude spíše ukazovat na potřebu pozdějšího exitu. My čekáme exit nejdříve na konci 2017.

Dále potvrdil naše slova, že ČNB exit bude transparentní, tedy žádná snaha překvapit dřívějším exitem ve stylu „bude říkat září, ale uděláme to v dubnu“. Ti, kteří spoléhají na dřívější exit, argumentují snahou ČNB snížit objem intervencí. ČNB má ovšem dlouho rozmyšlené a Tomáš Holub to potvrdil, že případná budoucí ztráta z přecenění devizových rezerv nehraje v rozhodování žádnou roli. Fakt, ČNB není švýcarská centrální banka, která vyplácí dividendy a už v minulosti byla ztráta přes 150 mld. CZK a v ČNB se nikdo nehroutil.

ČNB nehlídá vše, především ne kurz, za který se podniky chtějí zajistit

Praktickou informací pro vývozce bylo přiznání, že ČNB hlídá pouze spotový trh, nikoliv forward. Jinými slovy, podnikům, které se chtějí zajistit, ČNB není schopna garantovat forwadový kurz 27 CZK/EUR.
Nicméně ČNB si stále neuvědomuje, že si zahrává s ohněm, protože i v této prezentaci se objevilo: „Exit = konec období bezprecedentní kurzové stability, a tedy konec období ‚hedgingu zdarma‘ ze strany ČNB.“ Tak to není! Právě protože ČNB není schopna garantovat forward, tak čekání na zajištění kurzového rizika těsně před exit se podnikům naopak hodně prodraží. Pro hedging není důležitý exit, ale očekávání exitu, který posune forwardy pod 27 CZK/EUR.

Zmatenost komunikace ČNB vůči vývozcům dobře dokresluje komentář ke grafu výše. První komentář ČNB zní „Výsledky naznačují, že podniky doposud vesměs věřily komunikaci ČNB a nepodléhaly tržním spekulacím na předčasný exit“. A druhý pak: „Varovnější interpretace grafu by ovšem mohla být taková, že firmy si odvykly řídit kurzové riziko a mohly by podcenit návrat do normálu spojený s exitem.“ Si vyberte.

Záleží jen na vás!

A proto nemohl nepřijít alibistický závěr: „Výrobní podniky by – podle mého názoru – neměly spekulovat na vývoj kurzu po exitu, ale chápat ho jako návrat do světa, v němž může docházet k neočekávaným pohybům kurzu oběma směry. Je samozřejmě čistě na nich, jak tomu přizpůsobí řízení svého kurzového rizika.“

Záleží na vás... Trochu mi to připomíná Cimrmana: „Tak končí – aspoň doufám – naše komedie. Zlo prohrává a dobro žije. Vám, paní, vidím, se slza v oku blyští, že chodí to tak pouze na jevišti. V životě našem opáčně to bývá –tam dobrák úpí, vrch má duše křivá. Jak ale říkám na každičké štaci: svět bude lepší, dáme-li si práci. Je marné žehrat, modliti se zdrávas. Vše záleží jen na vás, na nás...a hlavně teda na vás.“

Zbytek Ranního restartu si můžete přečíst zde

Bonus: "Dal odpovědět všem."

Autor: David Navrátil | středa 12.10.2016 10:08 | karma článku: 17.86 | přečteno: 1013x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 591 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 899 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1546 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 914

Hlavní ekonom České spořitelny. Ostravak (když s ním mluvíte, máte jasno), v České spořitelně od roku 2004, o čtyři roky později se stal jejím hlavním ekonomem a šéfem nejlepšího českého analytického týmu. Zájmy: vzhledem k tomu, že většina lidí považuje analytiky za autisty, tak prý prozradí jen 68:6f:72:79.

Twitter, Facebook, LinkedIn

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...