Diskuse

Urychlený návrat odložen, ropa a pistácie

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A co takhle oprostit inflaci od ceny ropy a ropných derivátů? Hned by bylo po prblémech. Levné zdroje napomáhají růstu ekonomiky. Drahé zdroje pouze pomáhají zvyšovat bohatství finančníků na úkor občanů.

0 0
možnosti

Dobrý den pane Kunovský, děkuji za zajímavý článek. Přestože nejsem ekonom, zaujala mne skutečnost, že za špatně se vyvíjející situaci mohou přebytky. Zabývám se totiž prevencí vzniku odpadu a právě přebytky jsou v současné době jeho hlavním obsahem co se týče objemu. S ohledem na to, že ekonomové a finančníci pravděpodobně nemají v moci nařídit omezení těžby, či pěstování určité plodiny, nebudou ani do budoucna ničím jiným než požárníky, kteří se jeden požár budou snažit uhasit založením jiného a tím mají mnoho společného s logistiky.

Či je tato úvaha chybná? Dá se předejít vzniku odpadu (přebytků) v ekonomické hladině?

0 0
možnosti

Pane Rado, tenhle zajímavý článek napsal pan Navrátil.

Dovolte mi, abych se skoro stejným příjmením jako vámi oslovený, řekl pár slov k přebytkům jako takovým.

Není možné, aby všechny státy Eurozóny měly přebytky. Pokud je některé mají, musí mít jiné deficity. A Euro v tomhle případě pracuje jako zlatý standard, bez kterého by možná ani velká krize třicátých let nevznikla. Zkrátka nemá vytvořený mechanismus, co rozumného s těmi přebytky udělat.

Pokud by v Evropě měl začít všeobecný růst, dluhy všech zemí klesnout pod maastrichtský limit, řeckým, irským, portugalským atd. občanům by se nemělo dít nic bolestného, Němci ani Holanďani by nemuseli ručit za dluhy periferií (států ani bank), úrokové rozpětí v eurozóně by kleslo pod tři procenta, zmenšovala by se nerovnováha v eurozóně a zvýšily by se investice, muselo by se Německo připravit o svou obrovskou vyjednávací moc, kterou jí současná bublající krize dává nad Francií a deficitními ekonomikami.

0 0
možnosti

aktiva jsou splatná, nakoupená (aktivum je totiž neutrum)

Obdobně očekávání poklesla - netuším, co je na určení rodu pro analytika tak těžkého (není 'ten' očekávání, ale 'to' očekávání) a tření rod má koncovku mn. čísla -a.

0 0
možnosti
Foto

já taky netuším :-)

0 0
možnosti

Mimochodem: Skutečně se prodávaly dluhopisy se splatností 2013 ?

1 0
možnosti

Je to hezké, že ECB chce dosáhnout nějakého inflačního cíle, ale těžko se jí to může podařit v celosvětově deflačním prostředí.

A kde se vzaly ty 2% inflace?

Proč to nejsou 3% nebo jen 1,5 ?

Někdo kdysi vypustil do světa tohle 2-procentní dogma a my ho teď hodláme prosazovat metodami církevních konkláve?

2 0
možnosti