Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

dokládá, že záporný úrok není nutný a nebude, tak se směle připravme na to, že BUDE. :-)

Jen nevím, jak s touto politikou znehodnocování koruny a úspor chce stát přesvědčit občany o smyslu spoření na penzi?

Budem espořit, aby nám na konci spoření penzijní fond řekl, že jsem do něj vložili např. 250000tisíc, ale v důsledku nízkých výnosů z investičních operací, v důsledku přechodu na euro s kurzem nepříznivým CZK a v důsledku záporného úroku nedostaneme nic a musíme ještě doplatit 10000Kč ;-D

0 0
možnosti

Zaporne sazby by mohly mit jednu negativni konsekvenci - je mozne, ze by bylo potreba fyzicky natisknou vice bankovek. Nepochybne by si nekteri lide penize vybrali a skladovali by je doma.

2 0
možnosti

No naše strana a vláda nutí nejen právnické osoby, ale i nepodnikající fyzické osoby, aby finanční operace prováděly pouze prostřednictvím banky. Toto opatření platí nejen pro ČR, ale pro veškerý svět ovládaný USA, jen tak pro pikantnost uvádím, že i Kolumbie se tomu přihlásila. Na druhou stranu stát bankám povoluje (zejména u nás) povoluje nehorázné poplatky za cokoliv. No a pokud chci z účtu něco platit, tak na účtu musím prachy, které mohou být "zdaněny" záporným úrokem. Je tady něco shnilého a hrozně to páchneRv

1 0
možnosti

Jak jste prisel na tu blbost v prvni vete? Znam radu lidi, kteri zadny ucet nemaji.

0 0
možnosti

Před 80 lety vyšla kniha Všeobecná teorie zaměstnanosti, úroku a peněz. Je překvapivé, že dodnes třeba německý ministr financí nepochopil paradox spořivosti, který k úsporám nevede a který J.M.Keynes popsal už v téhle knize z roku 1936.

A až letos se objevila výzva OECD ke zvýšení vládních výdajů http://www.wsj.com/articles/oecd-calls-for-urgent-increase-in-government-spending-1455789632 jejichž multiplikační efekt Keynes popsal.

Uvedený zakladatel moderní makroekonomie popsal i tzv. past likvidity (situace naprosté neúčinnosti jakékoliv monetární politiky), kterou zdá se nikdy nedokáže pochopit Mario Draghi.

A že z občanů nesmyslný a neúčinný krok ČNB udělal v rámci EU žebráky?

Komu na tom záleží?

Výsledkem je, že část zboží a služeb vyvážíme zdarma (celý rozdíl mezi směnným kurzem a paritou kupní síly), což je strategie rozvojové země.

A že není možné dosáhnout inflačního cíle v celosvětově deflačním prostředí? To asi Singrovi nevysvětlí nikdo.

2 0
možnosti

Já mám obavy z toho, že Singer je loutkou, které za provázky tahá nějaký loutkovodič z USA, takže on nic chápat nemusí;-) Ale jinak v deflační prostředí udržet inflaci, to umí málo kdo, že by byl Singer kandidátem Nobelovy ceny v této oblasti???? Budu zvědavej, jak dlouho vydrží značně podhodnocená koruna. Jednoho dne to bouchne a opět si na tom někdo napakuje kapsu

0 0
možnosti
Foto

Vzhledem k bankovním poplatkům ta záporná sazba už vůči střadatelům funguje už dlouho.

Ale pozor, jakmile střadatele začnete připravovat o úspory, tak oni nezačnou utrácet, ale začnou spořit ještě více, aby nahradili ztrátu. Takže žádný impuls k ekonomickému růstu to nepřinese.

1 0
možnosti

... začnou spořit ještě více - ale do slamníku. Takže run na banky a další nemilé následky.

4 0
možnosti
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Hlavní ekonom České spořitelny. Ostravak (když s ním mluvíte, máte jasno), v České spořitelně od roku 2004, o čtyři roky později se stal jejím hlavním ekonomem a šéfem nejlepšího českého analytického týmu. Zájmy: vzhledem k tomu, že většina lidí považuje analytiky za autisty, tak prý prozradí jen 68:6f:72:79.

Twitter, Facebook, LinkedIn

Seznam rubrik