Jsme kdes uprostřed „svaté prostoty“ a ČNB intervenuje jako o EU

1. 12. 2015 9:31:35
Máme se bát inflace? ČNB dělá vše proto, aby vzrostla. Dokonce by se podle ní mohla česká ekonomika přehřívat. Udělá přehřátá ekonomika centrální bance radost?

ČNB: jsme kdes uprostřed „svaté prostoty“

Mirek Singer, šéf ČNB včera napsal blog, ve které říká, že jsme uprostřed cyklu: „česká ekonomika se nyní nachází zhruba uprostřed mezi koncem nejdelší, a tedy i abnormálně hluboké recese a stavem před Velkou recesí, kdy naposledy vysílala alespoň nějaké vnitřní signály přehřívání.“ Takže jsme někde mezi recesí a nadměrným růstem. To se nedá chápat jinak, než že jsme blízko rovnováhy.

Na začátku Mirek Singer ještě epicky píše: „Evergreenem při debatách o měnové politice se v tomto roce stává argument, že ekonomika rostoucí meziročně o více než 4 % nepotřebuje další měnové uvolnění. Chtělo by se povzdechnout: ‘Svatá prostoto, tady si někdo plete změnové a stavové veličiny.‘“ Tak určitě! Pro určení, kde jsme v rámci cyklu lze použít i tzv. mezeru výstupu. Ta říká, nakolik se ekonomika odchyluje od svého rovnovážného stavu. Záporná mezera výstupu říká, že ekonomika by mohla vyrábět více zboží a služeb, aniž by to znamenalo zvyšování inflace nad inflační cíl. Má prostě nevyužité kapacity. Další obrázek ukazuje odhady mezery výstupu z dílny ČNB: „Dle odhadu pomocí produkční funkce se mezera výstupu uzavře ke konci roku 2016, podle ostatních metod dojde k jejímu uzavření již v letošním roce.“ Takže „svatá prostoto“, jsme blízko rovnováze.

Čas na jízlivost: jsme blízko rovnováhy, neměla by tedy i měnová politika ČNB být blízko rovnováhy? ČNB nám vtlouká do hlavy, že její měnová politika je vpředhledící a příští rok dojde k návratu na rovnováhu dle všech jejich měření ekonomického cyklu. Takže vpředhledící ČNB nám říká, že sazby na 0,05% a kurzový závazek na 27 CZK/EUR je blízko rovnovážné měnové politice?

Guvernér ještě argumentuje: „Poněkud sofistikovanější argument v daném směru zní zhruba tak, že se česká ekonomika může přehřívat, aniž by se to projevovalo v růstu inflace.“ A o tom to je. Za prvé, ještě když jsem před mnoha lety pracoval v ČNB, tak jsme s kolegou Jarkem Hurníkem spočítali a ukázali, že přehřívání české ekonomiky a růst poptávkových tlaků zvyšuje dovozy. Jednoduše řečeno, nemusí tolik růst inflace, když máme nadměrnou poptávku, ale prostě zvýšíme dovozy, aniž by to mělo efekt na globální ceny zboží. Vítejte v malé otevřené ekonomice.

A za druhé, existuje mnoho důvodů, proč nejen ČNB překvapuje vývoj inflace v zahraničí směrem dolů. Pokud bychom chtěli vypadat podobně sofistikovaně jako ČNB, tak můžeme ukázat, že mezera výstupu ve vyspělých ekonomikách je stále záporná a bude tak i nadále. Například data pro eurozónu ukazují, že mezera výstupu bude záporná až do roku 2020 (odhad MMF). A to neznamená nic jiného, než že v zahraničí jsou nevyužité kapacity, které čekají na nové zakázky. A tudíž nadměrná poptávka a přehřívání v ČR skutečně nemusí a nebude spojeno s nadměrným růstem inflace. Vedle toho existuje dalších několik faktorů, které budou udržovat inflaci ve světě na nízkých úrovních dlouhodobě, ale o tom zase někdy jindy.

Každopádně to ve výsledku znamená, že česká ekonomika se může přehřívat a stejně bude ČNB sledující především inflaci udržovat měnovou politiku uvolněnou. A proto očekáváme, že současná bankovní rada by mohla udržovat kurzový závazek klidně i několik dalších let. Problém je, že po únoru 2017 budou v bankovní radě sedět už 4 noví členové, o kterých zatím nic nevíme. A proto, to už nebude tato bankovní rada, ale možná úplně někdo jiný...

LÁĎA: (Tajuplně) Pozor, pozor, ono to není tak jedno-značné. V případě, že by si tady taťka vzal jinou modelku, možná, že by tady Pepa také přišel na svět, ale pravděpodobně
PEPA: Pomalu, pomalu, ať to stačím psát.
LÁĎA: Pravděpodobně by to byl úplně jiný Pepa a možná, že by to ani Pepa nebyl. (Pepa gumuje)

ČNB: intervenujeme jako o EU

Včera měl prezentaci hlavní ekonom ČNB, Tomáš Holub. A řekl, že „Objem devizových intervencí v posledních měsících je velikostí srovnatelný s klientskými operacemi za poslední rok (vliv přílivu EU fondů).“ Protože to zaujalo trh, tak jenom dodám, že, za prvé, objem intervencí od června do září činí 7,1 mld. EUR. Za druhé, za poslední rok ČNB v rámci klientských operací (=EU fondy) nakoupila do rezerv 4,7 mld. EUR. Za třetí, pokud má někdo pocit, že 7,1 nerovná se 4,7, a že tedy ve větě je i informace o intervencích z posledních měsíců, tak já se na to ptal a...

Za čtvrté, Tomáš Holub považuje 4,7 a 7,1 mld. EUR jako srovnatelná čísla, což jen potvrzuje předchozí vyjádření ze strany ČNB, že miliarda sem, miliarda tam v intervencích je nijak nebolí a mají práh bolesti posunutý mnohem výše, než měla švýcarská centrální banka.

Autor: David Navrátil | úterý 1.12.2015 9:31 | karma článku: 20.63 | přečteno: 846x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 594 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 902 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1556 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 495 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 914

Hlavní ekonom České spořitelny. Ostravak (když s ním mluvíte, máte jasno), v České spořitelně od roku 2004, o čtyři roky později se stal jejím hlavním ekonomem a šéfem nejlepšího českého analytického týmu. Zájmy: vzhledem k tomu, že většina lidí považuje analytiky za autisty, tak prý prozradí jen 68:6f:72:79.

Twitter, Facebook, LinkedIn

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...